Balans

BALANS = HARTCOHERENTIE

Pluim Voor Je Hart heeft als doel jou te leren hoe je zelfstandig terug kunt keren naar een staat van balans in zowel lichaam als geest. In mijn praktijk werk ik daartoe met de HRV/Hartcoherentie methodiek die in 1991 in Amerika is ontstaan en sinds 2005 via Heartmath een platform heeft gekregen voor de BeNeLux. Het is een methodiek die voor vele situaties kan worden ingezet, zoals bij stress, emotionele disbalans, angst, paniekaanvallen, depressie, trauma, concentratie- en slaapproblemen. Het doel is om het lichaam in autonome balans te krijgen. Met behulp van biofeedback worden op een scherm fysiologische processen zichtbaar gemaakt, zodat je bewust kunt leren hoe je deze processen kunt sturen.

Wat is hartcoherentie/HRV

Hartcoherentie betekent dat het hartritme in harmonie is met andere ritmes in ons lichaam. Door het adem- en hartritme te trainen, kan je het autonome zenuwstelsel in balans brengen en je hartcoherentie herstellen. Daarvoor kijken we naar de HRV. HRV staat voor hartslagvariabiliteit, waarbij veranderingen in tijd tussen de ene en de andere hartslag worden gemeten in milliseconden. De cijfers vormen een grafiek die een weergave van het hartritme laat zien, zichtbaar gemaakt met behulp van biofeedbackapparatuur.

Biofeedbackapparatuur geeft de interactie weer tussen het autonome zenuwstelsel (ANS), de bloeddruk, ademhaling en cellulaire reacties. Het verschaft daarmee belangrijke informatie over onze veerkracht en vitaliteit en over de toestand van het lichaam in het algemeen. De variabiliteit wordt beïnvloed door onder andere gedachten, emoties en lichaamsbeweging. Door de HRV te monitoren, kan inzichtelijk worden gemaakt hoe je in staat bent je aan te passen aan stress. Een grotere HRV staat voor meer veerkracht om met verandering en stress om te kunnen gaan. Het is een teken van gezondheid en fitheid. Ik kan jou helpen om jouw HRV te verhogen.

 

Waarom hartcoherentie

Door je hartcoherentie te verbeteren, verkrijg je een betere gezondheid, voel je je gelukkiger, zie je er mooier en vitaler uit, kun je beter leren en betere prestaties leveren in sport en op het werk. Verder ben je beter in staat om relaties aan te gaan en je intuïtie te ontwikkelen, wordt je creatiever, slaap je beter, gaan je cholesterol en bloeddruk omlaag, verbetert je bloedsuiker en versterkt je immuunsysteem zich, en ga zo maar door. 

Bij hartcoherentie verlopen de lichaamsfuncties op harmonieuze wijze, waardoor automatisch de kwaliteit van je leven verbetert. Een Pluim Voor Je Hart betekent een pluim voor je algehele gezondheid.

 

Hoe bereik je hartcoherentie

Pluim Voor Je Hart reikt jou technieken en tools aan om de coherentie van het hart te trainen. Je leert om de patronen van incoherentie te doorbreken en op die manier jouw emotionele balans, gezondheid en prestaties te verbeteren. Methoden om hartcoherentie te bereiken:

  • rustig ademen (hier kan ik je bij helpen),
  • aandacht verplaatsen (wat helpt om meer naar je gevoel te gaan en uit je hoofd),
  • vanuit je herinnering een prettig gevoel oproepen,
  • je zintuigen gebruiken om te ervaren (voelen, ruiken, horen, etc. brengt je naar het hier en nu)

Hoe je die coherentie kunt bereiken, is voor iedereen anders en hangt ook af van de staat waar je je op dat moment in bevindt. Als je bijvoorbeeld boos, gefrustreerd of angstig bent, is het veel moeilijker om coherentie te bereiken dan wanneer je na het werk of na een wandeling lekker op de bank zit. Tijdens de Pluim Voor Je Hart training wordt gebruik gemaakt van biofeedbackapparatuur om jouw fysieke proces inzichtelijk te maken. Ik help je graag om aan de slag te gaan met de methode waarmee jij hartcoherentie kunt creëren.