Biofeedback grafiek

Werking Biofeedbackapparaat

Hieronder zie je 70 – 76 – 83 hartslagen (BPM) per minuut. Als je van die cijfers een grafiek maakt, krijg je een beeld van het patroon van je hartritme. Dit wordt dus in beeld gebracht met behulp van biofeedbackapparatuur. Analyse van de HRV laat zien dat het hart gevoelig is voor emotionele veranderingen en de mate van samenhang (coherentie).

De tijd tussen onze hartslagen wordt direct beïnvloed door ons autonome zenuwstelsel (ANS). Het ANS is het gedeelte van het zenuwstelsel dat onwillekeurige, onbewuste processen verzorgt, zoals de spijsvertering, bloedsomloop, ademhaling, stofwisseling en cellulaire processen. De ademhaling is daarvan het enige proces dat zowel onwillekeurig als willekeurig kan verlopen. Simpel gezegd, je ademt zonder daar over na te hoeven denken, maar je kunt de adem daarnaast in bepaalde mate beïnvloeden, wat weer een effect heeft op de andere lichamelijke processen. Het ANS is verder op te splitsen in de sympaticus (gaspedaal van het lichaam) en de parasympaticus (rempedaal van het lichaam). Andersom wordt ons ANS ook weer beïnvloed door de diverse processen en andere factoren.

HRV Gekoppeld aan gezondheidsniveau

Een hoge HRV is een teken van gezondheid en fitheid. Ons hart klopt sneller bij een inademing en bij een uitademing gaat het hart trager kloppen. Bij gezonde mensen verschilt de tijd tussen 2 hartslagen voortdurend. De onregelmatigheid toont aan dat de hartfrequentie zich goed aanpast aan de omstandigheden van het hart en de bloedvaten. Het is een teken dat de gas- en rempedaal van ons zenuwstelsel goed werken. Terwijl bij een lage HRV het gas- en rempedaal gelijktijdig worden ingedrukt. Dat geeft een schokkerige werking van het hart.

Biofeedback grafiek

Als een patroon gelijkmatige, vloeiende sinusgolven laat zien, kun je spreken over hartcoherentie. We gebruiken biofeedbackapparatuur om het fysieke proces en vaak ook het gevoel dat daarbij wordt ervaren, inzichtelijk te maken.

Door de apparatuur maak je het proces direct meetbaar en zichtbaar, waardoor je bewustzijn vergroot. Bij rustig in- en uitademen en bij een positief gevoel zal onze HRV mooie golven laten zien. De ademhaling en hartslag gaan dan beter op elkaar afstemmen. De mate waarin dat gebeurt is persoonlijk en kan per persoon verschillen. De biofeedbackapparatuur geeft inzicht in jouw eigen fysiologie en hoe adem en gevoelens daar effect op hebben. Ik help je graag bij jouw persoonlijke weg naar hartcoherentie, een ware Pluim Voor Je Hart.